Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Латинка Макавеева

Латинка Макавеева - ЛАТИНА се занимава предимно с акварелна техника. Любимите теми са пейзажи, цветя, акварелни картички. За акварелите казват, че са нежни, одухотворени и рисувани с чувство...

Не по- малко е увлечението и към маслената живопис. Картините в къщи, училищната стая с нарисуваните сезони на четирите стени, отношението на близките към изкуство, всичко подхранва нейното  въображение. Всяко свободно време е посветено на рисуване на пейзажи, шаржове, карикатури и писане на „Смехотворения“. Магията на маслените бои започва стъпка по стъпка, с помощта на професионалисти и литература. Но дали това е достатъчно?


Неочаквано прави завой и получава висше образование като хидроинженер. Въпреки предизвикателството на професията, увлечението за рисуване не изчезва. Успоредно с това в гр. Плевен, където работи, посещава курсове по живопис при известни художници. „Звучи като сребърна пара“ е оценка за един акварел, доста окуражаващо! По същото време участва в ежегодните пролетни изложби, получава поощрения и награди за своите акварелни и маслени картини. В период на промяна, една мисъл я спасява :“Рисувай, прерисувай, Ван Гог“.


Стените в дома ѝ на някои приятели са с копия на известните 4 и 12 слънчогледа, Анемоне, Фритиларии, Ирисите, Олеандрите.... Всички са с размерите, които Ван Гог е използвал... Но в същото време рисува и изгледите от своя прозорец и този от Водната палата, където работи, езерото Клептуза , реката, портрети и др. По късно, в гр.София, се запознава с творчеството на големия акварелист Иван Додов и остава силно впечатлена. Толкова много цвят, чувство,  светлина, магия и енергия , неподражаем стил... Не се поколебава и за миг и започва да посещава курсовете, в периода от 5-6 години. Това е най- сериозното занимание, което доближава до стремежа за усъвършенстване. Акварелът освен с любимата техника мокро в мокро, предоставя и много други възможности за работа. Следват ползотворни пленери в остров Тасос, гр.Ловеч, Старо Стефаново, Искърско дефиле, гр.Велико Търново и околности, Априлци и др. Всяка учебна година завършва с изложба на курсистите. Папката с картини набъбва и всяка следваща е с едно стъпало по високо.


През 2018г. е поканена да участва в международния конкурс „Картина от мнозина“ за приза „Рицар на четката на публиката„ , организиран от Арт център „Орхидея“. Участва в 8 международен пленер „Пристан“ за скулптура и живопис в гр.Поморие, с картини за благотворителна цел. Член е на IWS Bulgaria and Fabriano, IWS Art Contest и др.общности. През 2018г. е класирана за I биенале в Куала Лумпур, Малайзия чрез IWS Bulgaria с акварелната картина “Провидение“. Членува в „Акварелисти на светлината“ и предоставя 2 картини за панаира на акварела в Тайланд за 2020г, м.май. С три картини участва в конкурса „Мир, любов, толерантност“ в гр.Измир Турция за май 2020г, организиран от IWS Art Contest,www Globle. Участва с картината „Слънчева утрин“ за корица на списание към същата общност.

 

Поради пандемията мероприятията не се състояват. За онлайн конкурс “Коледна магия на хартия“ рисува картички. Регистрира участия в общи клубни изложби, в галерии и др. С три картини участва в изложба „Акварел“. Предоставя картини в галерия „Абсент“. През 2020г. е член на общността „Купи изкуство, подкрепи художник“, където предоставя албум. След първото изложение на изкуство „Артко19“, проведено в Платформа А6 на НДК в края на септември се провежда и Есенен търг за изкуство. Акварелната картина 38/56 „Нощ над Царевец“ е продадена успешно. В Коледната онлайн изложба участва с картината „Дифракция“, а в Оптимистичната онлайн изложба с „Акварелни ухания“, които са вече при ценители. Предоставен е следващият акварел “ Деца на Перун“. Всички акварелни картини са с размери 56/38.

 

Какво е вдъхновението? Идеята идва изведнъж, грабва те, обкръжението изчезва, както е и при писането на поезия, както е и при всяко раждане, мъка.... Убеждението е, че изкуството няма толкова нужда от истина, а от една сложна красота. Във века на цифровата фотография от изящните изкуства се изисква повече от обикновен реализъм. Защото снимката се справя с тази задача много по-добре от художника.

Изразяването на себе си, създаването на красиви неща, с които да се зарадват хората, да се създават нови приятелства, да се живее... Това е , което...се откъсва от сърцето.