Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Изабел Немечек – Мойнова

 

      "Рибарят е уловил три златни рибки и докато пуши лула, се пита дали да не им изпълни по едно желание. Малкият принц пък е готов да полети с устрема на птиците…" - извадки от статия в списание Икономика ,бр.100 февруари 2021 г..А Изабел Немечек умее да разказва истории с глина, които всеки сам после да допише.

      Изабел Алфред Немечек - Мойнова e родена през 1969 г. в София, България. Като дете Изабел най-много обича да рисува и да майстори с ръцете си. После обаче се отдалечава от това любимо занимание. През 1996г. се дипломира в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) като инженер по хидротехническо строителство. В продължение на няколко години след завършването си работи като архитектурен проектант, но вътрешно в себе си усеща как нещо все я тегли другаде. Преди десетина години се появява силен творчески зов и жива сила, която набира все повече енергия. Известно време живее в дълбок вътрешен конфликт: неизвестната посока ли да предпочете или да продължи по утъпкания път. Придвижва се напред на сляпо, прави нещата постепенно, без мисъл за резултата. Оставя се на процеса, рисува и идва спомнена за глината... През лятото на 2012 г. решава да продава на туристите по морето направеното, а с парите да си купи първата пещ. Работи, експериментира и учи - от прочетеното, видяното, от опита и най-вече от грешките си. Намира себе си и усеща каква мощ има отдадеността. Разбра, че когато нещо идва от сърцето, то е благословено от Вселената. Затова прави коледна изложба в столичната галерия „Париж".

 

         Творческото ѝ занимание е изработването на скулптури от керамика. С тях Изабел Немечек ни кани да събудим жизнеността и енергията на детето в себе си, за да се преоткрием. Тя се радва, когато между скулптурата и нейния притежател се получи вълшебството на приятелското свързване. Това е основната ѝ дейност. Това е заниманието, което я изпълва с радост и въодушевление, така се чувства пълноценна и полезна. Самоук творец е. В творческия процес я води любопитството и стремежът да измисля все нови сюжети и истории. Прави всичко на ръка и дори сюжетът да е подобен, всяка фигура има собствено излъчване и характер. За нея е важно работите ѝ да носят послание към хората, да създават емоция. "Търся парадокса и елемента на изненада в сюжета", споделя Немечек.

         Работи с галерии в България и в чужбина. Голяма част от творбите ѝ са притежание на клиенти от различни страни. Участвала е в няколко фестивала и изложби:

                 

  • Фестивала на керамиката в Клуж - Напока в Румъния през 2019 г.
  • Фестивала на съвременната българска керамика през 2019 г.
  • Две самостоятелни изложби в столичната галерия „Париж” през 2019 и 2020 г.
  • Националната оптимистична изложба към платформата „Купи изкуство” през 2021 г.