Copyright © 2023. All Rights Reserved
EN

Росен Йорданов

Росен за себе си:

Графичен дизайнер, втора младост, роден в града с единствената галерия в България, посветена на един художник - Майстора.

Успешно излизане от художествената гимназия в София и неуспешно влизане в академията за изящни изкуства. Силен скок във водовъртежа на частния рекламен бизнес, точно когато на екрана се появява Джурасик парк. След няколко издателства, мазета и вкусна “тейкауей” храна на пода в офиса, идва ерата на периодичната лайфстайл преса. Под прикритието “арт директор” се вихри като сценограф, стилист, укротител на ягуари, дърводелец, предпечатар и хамалин. Когато на сцената излизат главните герои FHM, Madamme Figaro и Rolling Stone, ги учи на бългаски, подарявайки им кирилизирани версии на всички шрифтове, с които те работят.

Предприема ново предизвикателство като дигитален „графичен дизайнер“.

И се случи чудото. След 2015 се появи едно приложение за iPad, наречено Procreate. То превърна леко безсмислената до момента джаджа, която притежавах, в дигитално художническо ателие. Винаги съм предпочитал графиката – офорт, суха игла, туш. С помощта на Procreate поместих печатната преса в раницата си и от тогава рисувам и тиражирам графики навсякъде и по всяко време.

Набрах смелост, така че през 2018 да направя една самостоятелна изложба с част от графиките. Следващата година представих три от тях в общата изложба „Струма“ в НГ „Владимир Димитров-Майстора“ в родния ми град.

В момента имам ежедневен ангажимент като карикатурист в ежедневник, и това отнема повечето време, което съм си обещал да заделям всеки ден за рисуване.

На опашката чака една серия графики, посветена на 12-те подвига на Херакъл, като до момента мога да покажа първия (представен и в настоящата изложба), и последния.