Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Коста Дончев - Съра

Художник от град Силистра

/Кратка житейска и творческа биография/

 Роден съм на 21.04.1942 година в село Алфатар /докато бях кмет на Общината, бе обявено за град/, област Силистра. Родителите ми са преселници от северна Добруджа, Румъния. Дядо ми Дончо е роден в град Исакча, близо до Тулча.

 Завършил съм реална  гимназия в град Силистра и икономика в София.  Заемал съм отговорни административни и стопански ръководни длъжности в община Алфатар до 1985 година. След което самоволно напуснах Алфатар /не без драматични сблъсъци с окръжното ръководство на Партията/ и до 1990 бях директор на Фотографията в град Силистра.

 От студентските ми години изобразителното изкуство ми беше хоби докато след политическите промени през 1990 год. напуснах и директорската длъжност и се посветих изцяло на живописта. Твърде рисковано начинание за моята вече четиридесет и осем годишна възраст. Лиших се от ежемесечните си доходи и затова трябваше най-вече през празничните дни да се посвешавам и на селскостопанска дейност, която впрочем не съм прекъсвал още от детската си възраст. И така, докато започнах да получавам мизерната си пенсия през 2003 година, което до някъде ми позволи бавно и мъчително да се превъплътя в битността си на художник.

Добих увереност след първите си участия в национални изложби. По-късно получих и първите си номинации и награди. Бях приет за член на СБХ. А от две години съм и председател на представителството на СБХ в Силистра.

 От 5-6 години интензивно участвам в изложбите, организираните от независимия куратор Dan Tudor Truica под егидата на TRUICART EVENTS BRAND, Букурещ. Освен в Румъния и България чрез неговите изложби мои работи биват представяни и в други европейски страни.

 

Творческа биография:

Редовни участия в организираните изложби и пленери от дружеството в Силистра.

Самостоятелни изложби: над 30 изложби, от които по значими са 4 изложби в Градската галерия Силистра, и по една в Градските галерии на Велико Търново и Плевен. Както и в обществени пространства и частни галерии в градовете Силистра, Варна, Пловдив и др. Също и в съседна Румъния: Слобозия, Калараш, Олтеница, Лугож и наскоро в Букурещ.

Участия:

В Национални изложби:  около 40 на брой, от които в София, Плевен, Габрово, Бургас, Русе, Сливен и др.

В Интернационални изложби:  над 30 на брой, от които в Румъния, Италия, Испания, Франция, Словения, Армения.

Награди:

Наградата на Международната фондация Свети, Свети Кирил и Методий. През 2016 година на 16-то биенале за малки форми в Плевен.

Наградата на община Габрово. На първото триенале „Мостове“ през 2017 г. в Габрово.

Номинации:

Шест номинации за живопис от национални изложби в Бургас, Плевен, Сливен и Русе, както и три номинации от регионалните изложби за Наградите на Алианс БГ.