Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Ива Джио

Аз съм Ива Джио. Вдъхновяват ме личната трансформация, личния авторитет и свободата като лична отговорност. Обичам да творя с идеята за послание, което да води към пробуждане на осъзнаването на вътрешния свят. Вярвам, че една от ролите на живописта и на другите форми на изкуство, е да трансформират мисленетo и нагласите на обществото, да събуждат емпатия и да работят в полза на емоционалната интелигентност.

 

Да сложим на везните своето EQ (emotional quotient) наравно със своето IQ (intelligence quotient). Букет от емоции и инстинкти присъстват и в най-развитите интелектуално човешки същества. Отричайки която и да е от тези части от нас, ние отричаме себе си, следователно и живота в неговата цялост. Приемайки своите полюси, валидирайки своите слабости, ние валидираме и правото на всеки друг да бъде себе си, да бъде значим за живота - такъв, какъвто е. Истинската емпатия води до интегрирането на собствената „сянка“ и това е път на дълбока личностна трансформация.


Завършила съм Английска гимназия „Гео Милев“ в гр. Русе, където се учех да рисувам при русенския художник Хрисанд Хрисандов. По-късно в София завърших като бакалавър по Фотография в НБУ и две магистратури по Живопис – една в НБУ, в ателието на проф. Николай Майсторов и една в НХА, в ателието на проф. Божидар Бояджиев. По настоящем развивам своята Докторска степен в НХА, в катедра Живопис.

 

Самостоятелно съм представяла три изложби: една фотографска (пътувайки из САЩ, ME, USA, 2003) и две живописни.

 

Страстта ми да танцувам ме подтикна да нарисувам картините от първата ми живописна изложба - “Break”, 2011. Годините, в които активно практикувах и учех за йога инструктор, намериха терапевтичен израз в картините ми от „One of My Genes /OMG/“, 2014. Това е изложба от 12 архетипа (според психологията на К.Г. Юнг), които разглеждам в моето съзнание, всеки един преживян от мен лично по време на рисуването му. Учавствала съм в три групови изложби (гр. Солун, 2011 „Кутията на Пандора“; гр. София, „Няма аз, няма имам, няма съм“ 2019; онлайн „Коледна изложба“, 2020).

 

Последните няколко години бях отдадена на работата си като VFX артист за видео гейм компанията Haemimont Games, в която нося кредити за игри като Victor Vran, Surviving Mars и Tropico 5.