Copyright © 2022. All Rights Reserved
BG

Стела Канфийлд

Изкуството на Стела Канфийлд е известно с дълбокото си емоционално съдържание, динамиката на четката и жизнените цветове. Тя създава интуитивно и спонтанно по един спокоен и естествен начин изразявайки индивидуалната си емоционална реакция към обекта или сцената, която рисува. Нейното изкуство е натоварено с енергията на собствения й живот, страстта й към хората и природата. Стела черпи вдъхновение от
красотата около нея и положителния й поглед към света.


Тя предпочита да въведе символи, давайки на зрителите възможност да визуализират детайлите. По този начин тя се стреми да ги включи емоционално като партньори, да им даде усещане за участие в процеса на изработването на картината. Тя вярва, че изкуството е начин за духовна комуникация.


Стела е родена във Варна, България и завършва Спортна академия (тогава ВИФ) в София. През 1980 година напуска нелегално страната за да избяга опресивния комунистически строй. Тя живее в продължение на пет години в Германия и се премества в САЩ през 1985. От последните няколко години Стела разделя времето си между България и Калифорния, САЩ. Стела посвещава първите 30 години от живота си на света на спорта и е уважавана като национален гребец. В Германия работи керамика, която поставя основите на артистичната й кариера. Почитател на акварели от детството си, тя става запален ученик на тази техника. Поддържана неуморно от най-добрият си приятел и съпруг Майкъл, тя пътува безкрайно, за да взема класове, семинари и конференции по акварел. Стела е ученичка на най-добрите акварелни художници в САЩ като Милфорд Зорнес, Серж Холербах, Карла О'Конър, Франк Уеб, легендата Робърт Уейд, Австралия и много други.

 

Стела участва в много журирани изложби, където е получила множество престижни награди. Тя преподава акварел в САЩ и Европа. През 1998 г. Стела открива своя собствена галерия в града, където живее, Купвил, щата Вашингтон (отбелязва в публикациите на "100-те най-добрите за изкуство малки градове в САЩ"). През 2000 г. Стела основава "Фондация "Звездното изкуство" www.stellarart.org, образователна и благотворителна организация с нестопанска цел, посветена на подпомагането на сираци и изоставени деца в България. Фондацията провежда турове за американски художници, които посещават и пресъздават в своето изкуство красотата на България, Чехия, Грузия, Швейцария.

 

Стела основава и "Арт уоркшопс България" www.bulgariartworkshops.com, в село Бyрзица, в родната си
България, където прекарва половината от годината. От 2001 г. Стела е поканена да преподава в "Даниел Смит", най-престижната компания в САЩ за производство на най-добрите бои за изкуство. Компанията е закупила една от картините й за постоянната си колекция и е включила DVD диск "Debunking the Myth of Talent" (двучасов филм, живописна пражка улична сцена) в магазините си.

 

През 2018 г. Стела е наградена със званието “Майстор" от международното акварелно общество/IWS Globe", организация, която включва повече от 110 страни. Стела участва активно в изложбите им. Тя. е носител на награди в IWS Пакистан, Прага/Чехия, Коста Рика, Индия и Малайзия. Тя е едина от журито на IWS България. През 2020 г. Stella основава IWS California USA, нестопанска организация част от IWS Globe и провежда първата онлайн изложба. Стела е официален посланик на фирмата ДАНИЕЛ СМИТ, САЩ.

 

Наскоро тя е почетена от компанията с два комплекта Stella Canfield’s Artist Master Sets от любимите й цветове, които са разпространени по световните магазини за изкуство. Тя е също включена в YouTube серията интервюта In the Artists' Studio на Джон Когли, CEO на Даниел Смитн.

 

Картините на Стела Канфийлд могат да бъдат намерени в много корпоративни, частни и музейни колекции в Америка, Европа и Азия. Характеристика за работата на Стела и нейното място в американското изкуство е включена в книгата "Акварел – Духът на спонтанността" на Карлин Холман www.karlynholman.com. Биографията й е включена в “Who is Who in America” and “Who is Who in American Women”.

 

За повече информация:
Facebook: stella.canfield
Instagram: stellacanfield