Copyright © 2020. All Rights Reserved
BG

Изабел Немечек – Мойнова

Казвам се Изабел Алфред Немечек - Мойнова. Родена съм през 1969 г. в София, България.

 

Творческото ми занимание е изработването на скулптури от керамика. По образование съм строителен инженер и архитект. През 1996г. се дипломирах в Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ) като инженер по хидротехническо строителство. В родължение на няколко години след завършването си работих като архитектурен проектант. Омъжена съм, с две деца. Страстта ми към скулптурното моделиране започва от младостта ми, първоначално в свободното време, като хоби. След дългогодишно прекъсване, през 2013 г., се върнах към работата с глина вече целенасочено и с пълна отдаденост. Оттогава това е основната ми дейност. Това е заниманието, което ме изпълва с радост и въодушевление, така се чувствам пълноценна и полезна. Самоук творец съм. Учих се в процеса на работа, от експериментите, от прочетеното, от опита и много често от грешките ми.
Работя с галерии в България и в чужбина. Голяма част от творбите ми са притежание на клиенти от различни страни. В творческия процес ме води любопитството и стремежът да измислям все нови сюжети и истории. Правя всичко на ръка и дори сюжетът да е подобен, всяка фигура има собствено излъчване и характер. За мен е важно работите ми да носят послание към хората, да създават емоция. С моите скулптури каня всички ни да събудим жизнеността и енергията на детето в себе си, за да се преоткрием. Търся парадокса и елемента на изненада в сюжета. Най-много се радвам, когато виждам магическата връзка между скулптурата и нейния собственик, създаването на приятелство и близост между тях.

Участвала съм в няколко фестивала и изложби, като Фестивала на керамиката в Клуж- Напока в Румъния през 2019г, фестивала на съвременната българска керамика през 2019г, две самостоятелни изложби в столичната галерия „Париж” през 2019 и 2020г. и Националната оптимистична изложба към платформата „Купи изкуство” през 2021г.

 


Още информация за мен и за творчеството ми има тук: https://www.izisculptures.com/