Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Илиян Урумов

Роден съм през 1975 г. в гр. Сливен, израстнах там, през 1994 г. завърших Художествена гимназия „Д. Добрович“ с профил „Художествена тъкан“ в родния си град и може би логично продължих развитието си в НХА, но със специалност „Живопис“. Приключих следването си там през 2001 г. и започнах да се занимавам с разнообразни неща в сферата на изящните, приложни и сценични изкуства.

 


След близо 25 години прекарани в столицата, се върнах отново в родния си Сливен, където продължавам да осъществявам проектите си. Освен личните си търсения се занимавам и с местното представителство на СБХ, като негов председател - организирам изложби, създавам анонси и текстове за колегите, обсъждам с тях културни събития... Ежегодно с партньорите ми организираме Национална Изложба за Изобразително Изкуство - възстановихме традицията на този форум, както и творческата награда „Сирак Скитник“. Все пак, имам предишен опит в тази сфера - три години бях артистичен директор на галерия „Ирида“ в София. Пъстрата „картина“, в която съм свикнал да работя и живея не ми позволява да „уседна“ на едно място.

 


Имам редица изложби и участия в столицата и в страната, представяния на международни форуми в Италия, Хърватска, Швеция, Иран и Гърция. Занимавам се с изследване на различни материали и техники. Със сценография и пластика. С графичен и приложен дизайн. Със заснемане на видео и монтаж. Переодичната ми работа в български и чужди кино продукции е удоволствие и ценен опит. Обичам оформлението и илюстрирането на книги - това, за мен, е много личен и бутиков акт. Опитвам се да се изразявам и чрез фотография, а понякога чрез думи.

 


Нямам конкретни теми и сюжети. Вълнуват ме толкова много неща, че едва ли един живот ще
ми стигне да ги осъществя.


За повече информация: https://www.facebook.com/iliars.longa/
За контакт: ilianurumov@gmail.com