Copyright © 2022. All Rights Reserved
BG

Николай Влахов

Житейското пътешествие на Николай Влахов започва през 1983 – годината, в която се ражда в малкия североизточен български град Кнежа. Той открива страстта си към рисуването и писането още като дете, правейки свои комикси. Създаването на тези фантастични светове го инициира като творец, който занапред неуморно ще търси разнообразни форми на артистично себеизразяване.  


Стремежът му да улавя миговете настояще намира израз в изкуството на фотографията. През 2012 завършва школата по фотография към Националната академия за театрално и филмово изкуство. През годините е отличен с няколко награди за различни свои фотографски творби. В същия творчески продуктивен период открива и друга своя страст – сценографията. Неколкократно е канен да разработва сценичния дизайн и костюмите за театрални и танцови постановки.

 
През 2012 година Николай пътува и до Берлин, където участва в младежкия международен проект City Face, включващ редица творчески работилници и колективна изложба. През 2014 любопитството му към начините на творческо изразяване в различните култури го отвежда в страната на вечното лято – Индонезия. В екзотичната обстановка на Университета по изкуствата в Йогиакарта – творческата столица на страната, той е омагьосан от древното изкуство батик – рисуване с восък върху текстил. Посвещава година от творческото си пътешествие на усъвършенстването на уменията си в сферата на текстилния дизайн. Създава поредица от ръчно изработени шалове, вдъхновени от спиращата дъха индонезийска природа, автентичната батик символика и собствената си житейска философия. Творбите му представляват завладяващо въображението съчетание между съвременните методи на интуитивно рисуване и традиционната яванийска техника батик. По време на престоя си в Индонезия – през 2016 – Николай е поканен да участва в Международната изложба Ketuk Roso, организирана от галерията Raos в Бату.

След завръщането си в България през 2016 се насочва главно към изразните възможности на абстрактната живопис, изпробвайки различни художествени техники. Творчески най-активната му година е 2020 – включен е сред 30-те селектирани участници из многобройни кандидати от цял свят за участие в онлайн експозицията United Through Art, курирана от нюйоркската галерия Artios; попада сред 70-те участници, избрани от над 500 кандидата, в първата международна онлайн експозиция на шведската галерия SoHo (Вестерос); три пъти е включен в селекцията от художници и творби на месечното списание за начинаещи и утвърдени артисти Apero (в издания за месеците септември 2020 и януари и февруари 2021).


Сред изложбите, в които участва през 2020 е и международният проект EARTH, в който е включена неговата поредица от фотографии WE ARE NATURE.


Понастоящем Николай Влахов живее и твори в София. Вдъхновяван най-вече от разнообразието, непредвидимостта и величието на природата, той непрестанно се стреми да създава нови творчески светове – реални и въображаеми, конкретни и абстрактни, визуални и емоционални.