.
.
Copyright © 2022. All Rights Reserved
BG

Силвия Георгиева

Силвия Георгиева - Селвида е ново явление в изобразителното изкуство, млад творец-визионер, подчинил на многоликия си талант множество жанрове и техники на изразяване. Силвия завършва текстил в Националната Художествена Академия в София и графичен дизайн в НБУ, България, София.

 

Още в ранното и творчество можем да видим изобилие от изразни средства – великолепна работа върху сурова коприна, композиции в акварел, пастел и графика, колаж и дори минималистични бижута. Независимо дали работи върху текстил, платно или хартия, тя има невероятна лекота на художествен изказ и завидно боравене с цвета и формата, ненадминат пиетет към детайла и многопластово послание. Селвида е сензитивен и дълбоко съсредоточен автор, тя представя личните си преживявания и наблюдения като жена, майка и съвременен представител на новата градска среда и забързаното технологично време.

 

В богатата и и експресивна колекция от творби можем да се докоснем до натюрморти в акварел, абстракции в пастел и колажи, носещи ритъма на горещото танго, както и колажи, стилизирани портрети и прекрасни урбанистични сюжети. Но запазената марка и страст на Селвида сякаш си остава колажът, каквито са повечето и изяви на територията на галерии в Лондон, където твори и живее повече от десет години.

 

Дълбоко вълнуващо и проникновено предава послания на сюжети от градската среда, които докосват и най-претенциозната публиката. Нейните композиции са изпълнени с непринуденост, колорит и положителна емоция, окото потъва в геометрия от материали, фин рисунък и текстури. Силвия Георгиева е представител на поколението млади автори, които отразяват културния климат на епохата и възпитават в чувствителност и естетика.

 

Август 2020 г. Селектирана с картината “Мостът на Бруклин” за участие в най-известното предаване за артисти във Великобритания за Sky Arts.

 

THE LANDSCAPE ARTIST OF THE YEAR 2020” е избрана в топ 36 от над две хиляди картини и художници.

 

*2020 г. Публикация в The Washington Post,
който показва на-добри произведения, създадени по време на карантина. 
В селекцията са участвали над 650 творби. Картината на Селвида, поместена в американското издание, носи заглавието „Тихо място”- (A quiet place) – колаж.


*2018 г. Публикация в секция Имена – Колажите на Селвида в 5 страницина списанието Идеален Дом, Октомври, България

 

*2018 Репродукции на един от нейните колажи, може да бъде видян в луксозният бутиков хотел "Watermark Autograph Collection" който е част от световно известната верига Marriott Group в Батон Руж, Луизиана в Америка. Репродукциите на нейната картина, колажът “БОЛЕРО”, могат да се видят в стаите и коридорите, където допълват страхотно интериора на хотела в стил Арт Деко.


*През август 2017 в лятното издание на списание ISSUE 4 Art Maze Magazine (издавано в Лондон, Берлин, Амстердам и Ню Йорк), където може да се насладите на нейната творба “Мостът Бруклин - Ню Йорк” на страница 124, където Силвия Георгиева – Селвида, бе избрана от директора и гост куратор на “Art Share Gallery” в Лос Анджелис, Шеян Соте, Америка в световен конкурс за модерно изкуство.

 
https://www.saatchiart.com/sellvida
Instagram @sellvida