Copyright © 2022. All Rights Reserved
BG

Стефан Георгиев

Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 г. в гр. Велико Търново, България. През 1974 г. завършва Художествената гимназия ,,Академик Дечко Узунов,, в гр. Казанлък. След това продължава образованието си във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий“ във Факултета по изобразително изкуство.


Пътят му като художник започва през 1979 г. Работи в областта на живописта и илюстрацията. Художникът представя картините си в много самостоятелни и групови изложби в България, Германия и Турция. От 2000 г. до 2014 г. живее и работи в Атина, Гърция, където участва в поредица от самостоятелни изложби и участва в групови изложби на Съюза на художниците на Гърция – EETE в който членува от 2007 година . Стефан работи и като илюстратор на детски книги за някои от най-значимите издателски компании в Гърция. Отпечатани са 28 детски
книги, съдържащи неговите илюстрации.


Художникът използва смесена медия, за да създава своите картини. Разнообразието от материали като акрилна паста, златно и сребърно метално фолио, колаж, акрилна и маслена боя, обогатяват и подобряват образа на платното. Повърхността на платното се обработва със шпатула, докато се постигне желаният ефект, след което се наслоява с повече контраст и нежни цветове, които зависят от темата на картината.

 

Композициите са предимно фигуративни, детайлите са реалистични, но стилизирани и декоративни. Разнообразието от теми се съчетава с богати цветове, текстура и разнообразие от растителни и природни елементи. Те правят картините интересни, близки до човешката духовност и лесни за усвояване. Негови картини са представени в много галерии и частни колекции в Холандия, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Гърция, България, Турция, Русия, САЩ, Канада и Хонконг.