Петко Дурмана

Характеристики
Характеристики

Завършил специалност Скулптура в Националната Художествена академия, специализирал арт мениджмънт в Лятната Академия за Арт Мениджмънт в Залцбург. Един от световно утвърдените автори, работещи в областта на нет-арт и дигитални изкуства, дългогодишен ръководител на Център за медийни изкуства Интерспейс в София.

 

Петко Дурмана е създател на Сървър за Българско изкуство и култура Култ.бг, изпълнявал роля на основна инфраструктура за представяне на българската култура и изкуство в интернет, преди появата и налагането на социалните медии.

Негови произведения са представяни на големи международни форуми за нови медии, изкуство и технологии като Сииграф, ИСЕА и Трансмедиале, филмови фестивали като Сънданс и други.


Участвал е в самостоятелни и групови изложби в музеи и арт центрове като Рода Стейн в Гьотеборг, Музеят Тангели в Базел, КУМУ в Талин, Музея за съвременно изкуство в Скопие, Музеят за изкуство Челси в Ню Йорк, Зет Ка Ем в Карлсруе, Кунстверайн в Щутгарт, Академията по изкуствата в Берлин, Института за съвременно изкуство в Лондон и много други.

За повече информация: www.dourmana.net