Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG

Николай Русев

Николай Русев (1962 - 2020 г.) е роден на 27 април в Хасково.

Рисува от дете, макар че завършва спортно училище. Ученик на живописеца проф. Панайот Панайотов. Живее и твори в София. Има над 42 самостоятелни изложби в България. Участвал е в множество общи експозиции. Николай Русев е представял свои самостоятелни изложби във галерия „Селин“, Франция, галерия „Дейвид Хакет“ в Брюксел, Белгия, Българския културен център в Прага, Чехия, Сърбия, Босна и Херцеговина. Една от последните си експозиции подрежда във „Фамагуста Гейт“ в Никозия по покана на президента на Кипър. Член е на Съюза на българските художници.

Занимавал се с айкидо, работил е като художник в над 20 български и чуждестранни кинопродукции.
В картините му откриваме цитати и препратки към различни стилове – сюрреализъм, кубизъм, абстракционизъм, погледнати през автономния почерк на Николай Русев.
Водеща тема в картините на художника е любовта: отношенията мъж-жена, поднесени с наивистично-реалистични нюанси с ярки и топли цветове.
Израстването на Николай Русев през годините като творец води до преход в изкуството му – от пасторални картини към абстрактен минимализъм.
„В търсенето на човешката същност, ти е нужно едно движение с четката“, е виждането на художника през последните години.