.
.
Copyright © 2022. All Rights Reserved
BG

Никола М. Маринов

Никола М. Маринов

Художник и проектант

Роден 1974 г. В гр. Пазарджик.
През 1993 г. завършва Средно художествено образование.

В 1998 г. защитава магистърска степен във Националната Художествена Академия - София в специалност “Художествено пространствено оформление и рекламен дизайн.
От 1996г. сътрудничи на един от първите частни културни институти в България - Оркестър и издателство.
В периода 1998-2000 г. работи като проектант в PR и маркетингова агенция в София. В този период работата му е активно свързана с проекти на мултинационални компании.
През 2001г., като член на екип в новосъздадена компания за медийно обслужване, участва в реализацията на първите частни телевизионни продукции в страната си. Сред тях множество ТВ игрови формати, както и емблематични тв формати.

До 2003 г. работи и като художествен сътрудник в няколко архитектурни студиа.
През 2003 г. основава собствена проектанска компания.
Работи в областите на графичния дизайн, илюстрацията, плаката, художественото оформление на експозиции. Оформител е на печатни издания, автор на графични рекламни концепции, web графика, визуални решения за клиенти в частния и неправителствения сектори.
В периода 2003-2020 компанията партнира активно в разработката и реализацията на проекти за търговски, индустриални и други клиенти.

Участва в реализацията на разнообразни рекламни и полиграфични продукти и в сферата на културата, образованието и науката, за сценични и други събития. Работи с частни и обществени институти.

Проектира за реализации в различни технологии и материали от полиграфическата и промишлената сфери. През 2015 г. създава собствено ателие за прототипиране и тиражиране на рекламни и промишлени елементи и продукти.

От 2015 г. насам, Никола Маринов разработва и дейности по създаването на серия собствени продукти. Работи и в областта на осветлението и декора за частен и обществен интериор.

Като свободен артист, Никола Маринов създава серии от цикли графични рисунки.
Негови творби са част от частни колекции в Европа и Америка.