Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG
  • Начало /
  • Новини /
  • Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”. Съзадена през миналата година, веднага след първото затваряне заради вируса, целта и беше да помогне на българските творци, за които е важно да продължат да продават свои произведения, дори в условията на пандемия, когато всички галерии и арт изложения бяха затворени. Един от инициаторите на идеята е художникът Петко Дурмана.

 

Той разказва какво е свършил екипът през изминалата година и за организираната от него първа за новата година Национална оптимистична изложба.

 

Художникът споделя, че благодарение на платформата, и творците, и ценителите успяват да се приспособят към новите условия, режисирани от пандемията.

 

Когато започна пандемията и затвориха музеи и галерии през проелетта, решихме, че няма как авторите да останат без да представят изкуството си и и без да продават. Затова направихме група, като първоначално идеята беше да поканим само колеги от тесен кръг и приятели. Амбицията ни беше много по-скромна, но се оказа на практика, че ние сме с единствената работеща,  макар и само във Фейсбук. Групата бързо се разрастна и намери своите последователи, идеята беше изключително успешна, каза Дурмана. Според него много от почитателите на визуалните изкуства, които страдат от липса на време, са били облагодетелствани от платформата, тъй като чрез нея бързо и лесно могат да си закупят това, което им е харесало.

 

Може би и разговорите с авторите, може би и това, че имаха много по-голям избор, ги стимулира да си купуват картини, каза той, като  посочи, че са осъществени над 1000 продажби, а групата вече има над  20 000 членове. Поради тази причина те създават и втора група за кратки търгове до 24 часа. 

 

Първото нещо, което решихме да направим след първата карантина, е да представим авторите и произведенията им и физически, така се появи идеята за изложение, което се превърна и в най-голямото арт събитие за годината в страната. В него участие взеха над 1000 артисти. Илзожението бележи високи резултати на пазара за изкуство в България, обясни още той. Вече има планове за второ издание, но се очаква отговор за партньорство с Пловдив и София.

 

Националната оптимистична изложба, която екипът подготвя, пък е отговор и съпротивление на това, което се случва. Тя ще се случи в онлайн галерията Купиизкуство.бг - www.buyart.bg

 

По думите на Дурмана много от галериите са хванали минорния тон на събитията от годината и са посветили много от изложбите си на катаклизмите през 2020-а и на коронавируса. Художникът има изследователска роля, но някак си хората очакват авторите да са отвъд лошите новини. Може би се надяват да доведат добрите новини, да бъдат тези, които променят нещата. 

 

Изложбата е оптимистична от гледна точка на това, че ние толкова сме затънали в депресия и песимизъм, че наистина имаме нужда от оптимизъм и напук на кризата и карантината се оказа, че хората са жадни за изкуство и искат да се разведрят. Донякъде това е инвестиционна покупка, но е и емоционален акт.  Сега хората прекарват повече време в домовете си и се оказва, че така те имат нещо, което да им донесе настроение. 

 

Картината е един прозорец към друг свят, който те иската да видят. От тази гледна точка оптимизмът е много важен в този момент, а от друга- това е подкрепа и за творците.

 

Цялото интервю на Светлана Вълкова с Петко Дурмана чуйте в звуковия файл: https://bnr.bg/varna/post/101402443/hudojnik


Абонирайте се за бюлетина на КупиИзкуство.БГ и завъртете колелото на късмета 16 март 2024

Абонирайте се за бюлетина на КупиИзкуство.БГ за да спечелите до 15 % отстъпка на всички произведения! Въведете електронната си поща в Pop-Up прозореца с колелото на късмета и може да получите промокод за намаление от 5 до 15% Ние не спамим, изпращаме до 4 мейла месечно!

прочети още
10 нови имена в изкуството 16 януари 2024

Галерия Контраст и КупиИзкуство.БГ представят: 10 нови имена в изкуството

прочети още
ДОСТАВКА НА КАРТИНИ С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ ЗА ЕВРОПА 29 юни 2023

Цени на доставки, започващи от 10 лв. до следните страни: Италия, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Хърватия

прочети още
Промоционална доставка за чужбина с DHL! 13 юни 2023

КупиИзкуство.БГ предлага най-изгодните и бързи доставки на българско изкуство до Европа, САЩ и всички страни, в които оперира глобалната куриерска компания DHL! Доставката на картини в рамките на Европа струва само 50 лева или 25 евро, а при закупуване на произведения над 500 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Доставката на картини до САЩ струва между 100 и 200 лева (50-100 USD), а при покупка над 1000 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Всички картини могат да бъдат рамкирани по избор на преференциални цени.

прочети още
Картини на изплащане предлагат наши творци 12 март 2021

Платформата "Купи изкуство" отбелязва първия си рожден ден с онлайн изложба и други инициативи

прочети още
'Раждане' на Зуека експонирана онлайн 25 февруари 2021

Първата Национална оптимистична изложба събира творби на над 100 български автори. "Раждане" на Васил Василев-Зуека е сред картините, които ще бъдат експонирани в онлайн галерията и фейсбук страницата "Купи изкуство, подкрепи художник".

прочети още
Нова изложба към платформата "Купи изкуство, подкрепи художник" 15 януари 2021

„Изложбата е оптимистична, защото очакваме една по-добра година, а национална, защото 183–те автори са бели лястовици, които искат да предизвикат хубава промяна за цялото ни общество“, посочи в „Преди всички“ авангардният художник Петко Дурмана

прочети още
Творби между 60 и 5000 лв за Коледа в онлайн изложба 21 декември 2020

Над 150 картини на цени между 60 и 5000 лв влизат в Коледна онлайн изложба, организирана от най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“.

прочети още
Национална Коледна Изложба Онлайн 5 декември 2020

След като направихме по време на карантината през пролетта най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“ и след като организирахме най-голямото изложение на българско изкуство през есента, сега ви предлагаме нова възможност – участие в най-голямата изложба на българско изкуство онлайн.

прочети още
60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо 11 октомври 2020

Фейсбук групата, създадена през карантината в подкрепа на артистите, организира първия си физически аукцион

прочети още
Организират Есенен търг за съвременно българско изкуство 8 октомври 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се превърна в социално-културен феномен. Организират Есенен търг за произведения от съвременното българско изкуство. На него ще бъдат разиграни 50 творби от родни автори.

прочети още
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен 28 септември 2020

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция в България от произведения на изкуството, посочи художникът Петко Дурмана

прочети още
Над 100 творци събира най-голямото изложение за изкуство в България АРТКО 19 25 септември 2020

В рамките на два дни – на 26 и 27 септември в Платформа А6 на Националния дворец на културата ще покажем това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват една малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство.

прочети още
Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата 28 април 2020

Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци, начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов, Андрей Врабчев, изкуствоведите Ирина Дакова и Румена Калчева заедно с техни съмишленици, създадоха наскоро онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството у нас да намерят пазар за своите произведения.

прочети още
Изкуство по време на криза 1 април 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, помогни на художник“ е създадена в помощ на българските художници, които както всички останали българи, живеещи от труда си, трябва да стоят в карантина и да оцелеят в икономическата криза, започнала с пандемията от КОВИД-19.

прочети още
Петко Дурмана за това как един творец живее в извънредно положение 1 април 2020

Как живее един творец в извънредно положение? Докато някои гилдии настоятелно искат суми, изчислени до стотинка, за да оцелеят, Вие създадохте група във Фейсбук в подкрепа на художниците. Какви са реакциите и резултатите? Прочетете цялото интервю ТУК.

прочети още