Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG
  • Начало /
  • Новини /
  • Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата

Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата

Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата

Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци, начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов, Андрей Врабчев, изкуствоведите Ирина Дакова и Румена Калчева заедно с техни съмишленици, създадоха наскоро онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството у нас да намерят пазар за своите произведения.

 

Заради пандемията галериите и арт изложенията бяха едни от първите, които се наложи да затворят врати, както и художествените ателиета и школи, което стана причина голям брой творци на свободна практика да се окажат в затруднено положение, тъй като не можеха вече да достигнат до своята потенциална публика.

 

Именно, за да бъде в помощ на българските творци, се ражда групата „Купи изкуство, подкрепи художник”. Тя стартира във Фейсбук преди по–малко от месец и организаторите имат доста скромни очаквания в началото, но за тяхна изненада групата за съвсем кратко време се разраства неудържимо.

 

Много активна е българската диаспора в чужбина, която подава ръка на нашите художници като изкупува готови техни работи и поръчва нови. Инициаторите отбелязват, че голям интерес проявяват и сънародниците ни у нас – групата вече наброява над 6500 последователи.

 

В тази сложна за всички ни ситуация произведенията се търгуват на занижени цени, но важното е, че творците успяват да си осигурят доходи, за да оцеляват. Над 400 автори са се присъединили до момента към платформата с повече от 10 000 свои творби, предлагайки не само картини, но и бижута, икони, керамика, текстил.

 

Платната, които се предлагат, са в различни жанрове – живопис, акварел, графика, смесени техники, но ако сте почитатели на скулптурата и фотографията, тук също можете да откриете прекрасни неща. Широкият отзвук от инициативата е окуражил организаторите да потърсят и други начини за популяризиране на идеята – един от тях е в създаването на профил и в Инстаграм, където българските творци имат шанс да се свържат по–лесно с потенциални ценители на изкуството и извън страната.

 

Според организаторите в настоящия момент на криза инициативата е истински спасителен пояс за голям брой творци. А на нас ни вдъхва надежда фактът, че дори при сегашните трудни обстоятелства мнозина българи продължават да се вълнуват от изкуство, да търсят красотата и изяществото в него и да отделят средства, за да подкрепят своите сънародници.

 

Ако желаете, вие също можете да разгледате произведенията на българските художници на този линк:
https://www.facebook.com/groups/BuyArtSupportAnArtist/

 

Може да се включите и с още предложения и идеи за подкрепа на нашите творци.

 

ИЗТОЧНИК: https://www.iskra.bg/obedinenie-ot-dobrovoltsi-pokrepya-hudozhnitsite-u-nas-v-krizata/


Абонирайте се за бюлетина на КупиИзкуство.БГ и завъртете колелото на късмета 16 март 2024

Абонирайте се за бюлетина на КупиИзкуство.БГ за да спечелите до 15 % отстъпка на всички произведения! Въведете електронната си поща в Pop-Up прозореца с колелото на късмета и може да получите промокод за намаление от 5 до 15% Ние не спамим, изпращаме до 4 мейла месечно!

прочети още
10 нови имена в изкуството 16 януари 2024

Галерия Контраст и КупиИзкуство.БГ представят: 10 нови имена в изкуството

прочети още
ДОСТАВКА НА КАРТИНИ С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ ЗА ЕВРОПА 29 юни 2023

Цени на доставки, започващи от 10 лв. до следните страни: Италия, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Хърватия

прочети още
Промоционална доставка за чужбина с DHL! 13 юни 2023

КупиИзкуство.БГ предлага най-изгодните и бързи доставки на българско изкуство до Европа, САЩ и всички страни, в които оперира глобалната куриерска компания DHL! Доставката на картини в рамките на Европа струва само 50 лева или 25 евро, а при закупуване на произведения над 500 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Доставката на картини до САЩ струва между 100 и 200 лева (50-100 USD), а при покупка над 1000 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Всички картини могат да бъдат рамкирани по избор на преференциални цени.

прочети още
Картини на изплащане предлагат наши творци 12 март 2021

Платформата "Купи изкуство" отбелязва първия си рожден ден с онлайн изложба и други инициативи

прочети още
'Раждане' на Зуека експонирана онлайн 25 февруари 2021

Първата Национална оптимистична изложба събира творби на над 100 български автори. "Раждане" на Васил Василев-Зуека е сред картините, които ще бъдат експонирани в онлайн галерията и фейсбук страницата "Купи изкуство, подкрепи художник".

прочети още
Нова изложба към платформата "Купи изкуство, подкрепи художник" 15 януари 2021

„Изложбата е оптимистична, защото очакваме една по-добра година, а национална, защото 183–те автори са бели лястовици, които искат да предизвикат хубава промяна за цялото ни общество“, посочи в „Преди всички“ авангардният художник Петко Дурмана

прочети още
Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство 11 януари 2021

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”.

прочети още
Творби между 60 и 5000 лв за Коледа в онлайн изложба 21 декември 2020

Над 150 картини на цени между 60 и 5000 лв влизат в Коледна онлайн изложба, организирана от най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“.

прочети още
Национална Коледна Изложба Онлайн 5 декември 2020

След като направихме по време на карантината през пролетта най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“ и след като организирахме най-голямото изложение на българско изкуство през есента, сега ви предлагаме нова възможност – участие в най-голямата изложба на българско изкуство онлайн.

прочети още
60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо 11 октомври 2020

Фейсбук групата, създадена през карантината в подкрепа на артистите, организира първия си физически аукцион

прочети още
Организират Есенен търг за съвременно българско изкуство 8 октомври 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се превърна в социално-културен феномен. Организират Есенен търг за произведения от съвременното българско изкуство. На него ще бъдат разиграни 50 творби от родни автори.

прочети още
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен 28 септември 2020

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция в България от произведения на изкуството, посочи художникът Петко Дурмана

прочети още
Над 100 творци събира най-голямото изложение за изкуство в България АРТКО 19 25 септември 2020

В рамките на два дни – на 26 и 27 септември в Платформа А6 на Националния дворец на културата ще покажем това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват една малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство.

прочети още
Изкуство по време на криза 1 април 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, помогни на художник“ е създадена в помощ на българските художници, които както всички останали българи, живеещи от труда си, трябва да стоят в карантина и да оцелеят в икономическата криза, започнала с пандемията от КОВИД-19.

прочети още
Петко Дурмана за това как един творец живее в извънредно положение 1 април 2020

Как живее един творец в извънредно положение? Докато някои гилдии настоятелно искат суми, изчислени до стотинка, за да оцелеят, Вие създадохте група във Фейсбук в подкрепа на художниците. Какви са реакциите и резултатите? Прочетете цялото интервю ТУК.

прочети още