Copyright © 2020. All Rights Reserved

3 факта за известни художници, които вероятно не знаете

3 факта за известни художници, които вероятно не знаете

Историята на изкуството е пълна с диви истории. Често не можем да разграничим фактите от измислицата, за някои от големите художниците. Но в много случаи истината е също толкова невероятна, колкото и изкуството, което те създават. Не ни вярвате? Ето шест невероятно реални факти за някои от най-интригуващите, известни художници в историята.

 

Пабло Пикасо не открадна „Мона Лиза“, но ...

 

Пабло Пикасо беше много неща по време на плодотворната си кариера - художник, скулптор, драматург - но има едно занимание, което историците не споменават: крадец на изкуство.

 

На 21 август 1911 г. от Лувъра е открадната „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи. Осем дни по-късно мъж на име Жозеф Гери Пире разкрива пред „Париж Журнал“, че Пикасо и неговият приятел, авангарден поет Аполинер, притежават иберийски скулптури, които също са били откраднати от Лувъра. Това направи Пикасо един от главните заподозрени в кражбата на картината на Леонардо.

 

Всъщност самият Пиерет е откраднал статуите и ги продал на Пикасо (който ги купи, въпреки печатите на дъното им „Собственост на Лувъра“).Пикасо предаде статуите на Paris-Journal, но и той, и Аполинер бяха разпитани в съда относно местонахождението на „Мона Лиза“.Не можеха обаче да бъдат намерени доказателства, които да ги свързват с кражбата и бяха освободени.През декември 1913 г., за облекчение на Пикасо, „Мона Лиза“ се появява във Флоренция, Италия.Разкри се, че служител на Лувъра на име Винченцо Перуджа е откраднал картината в опит да я върне в родната си Италия.

 

Винсент ван Гог - само една продадена картина

 

Ван Гог официално продаде една картина „Червеното лозе в Арл“, преди да се самоубие през 1890 г. Това е подкрепено от заверена документация, която показва, че картината е продадена на колежка художник Анна Бох в началото на 1890 г.

 

Франсиско Гоя намери интересен начин да влезе в художественото училище

 

През 1763 и 1766 г. Гоя подава заявления за записване в Кралската академия за изящни изкуства на Сан Фернандо в Мадрид. И два пъти беше отхвърлен.

 

След тези опити Гоя пътува до Италия през, за да усъвършенства техниката си. След завръщането си в Мадрид през 1771 г. той се сприятелява и учи с художника Франсиско Байо, който случайно има членство в Кралската академия. През 1773 г. Гоя се жени за сестрата на Байо, Хосефа. Тези полезни връзки, в допълнение към нарастващия успех на Гоя като художник, най-накрая му предоставят прием в Кралската академия за изящни изкуства в Сан Фернандо през 1780 г. Пет години по-късно академията го назначава за заместник-директор на живописта, а през 1786 г., той е назначен за художник на крал Чарлз III.

 

Следва продължение...


Картини на изплащане предлагат наши творци 12 март 2021

Платформата "Купи изкуство" отбелязва първия си рожден ден с онлайн изложба и други инициативи

прочети още
Експонират онлайн "Раждане" на Зуека 25 февруари 2021

Първата Национална оптимистична изложба събира творби на над 100 български автори. "Раждане" на Васил Василев-Зуека е сред картините, които ще бъдат експонирани в онлайн галерията и фейсбук страницата "Купи изкуство, подкрепи художник".

прочети още
Нова изложба към платформата "Купи изкуство, подкрепи художник" 15 януари 2021

„Изложбата е оптимистична, защото очакваме една по-добра година, а национална, защото 183–те автори са бели лястовици, които искат да предизвикат хубава промяна за цялото ни общество“, посочи в „Преди всички“ авангардният художник Петко Дурмана

прочети още
Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство 11 януари 2021

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”.

прочети още
Творби между 60 и 5000 лв за Коледа в онлайн изложба 21 декември 2020

Над 150 картини на цени между 60 и 5000 лв влизат в Коледна онлайн изложба, организирана от най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“.

прочети още
Национална Коледна Изложба Онлайн 5 декември 2020

След като направихме по време на карантината през пролетта най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“ и след като организирахме най-голямото изложение на българско изкуство през есента, сега ви предлагаме нова възможност – участие в най-голямата изложба на българско изкуство онлайн.

прочети още
60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо 11 октомври 2020

Фейсбук групата, създадена през карантината в подкрепа на артистите, организира първия си физически аукцион

прочети още
Организират Есенен търг за съвременно българско изкуство 8 октомври 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се превърна в социално-културен феномен. Организират Есенен търг за произведения от съвременното българско изкуство. На него ще бъдат разиграни 50 творби от родни автори.

прочети още
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен 28 септември 2020

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция в България от произведения на изкуството, посочи художникът Петко Дурмана

прочети още
Над 100 творци събира най-голямото изложение за изкуство в България АРТКО 19 25 септември 2020

В рамките на два дни – на 26 и 27 септември в Платформа А6 на Националния дворец на културата ще покажем това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват една малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство.

прочети още
Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата 28 април 2020

Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци, начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов, Андрей Врабчев, изкуствоведите Ирина Дакова и Румена Калчева заедно с техни съмишленици, създадоха наскоро онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството у нас да намерят пазар за своите произведения.

прочети още
Изкуство по време на криза 1 април 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, помогни на художник“ е създадена в помощ на българските художници, които както всички останали българи, живеещи от труда си, трябва да стоят в карантина и да оцелеят в икономическата криза, започнала с пандемията от КОВИД-19.

прочети още
Петко Дурмана за това как един творец живее в извънредно положение 1 април 2020

Как живее един творец в извънредно положение? Докато някои гилдии настоятелно искат суми, изчислени до стотинка, за да оцелеят, Вие създадохте група във Фейсбук в подкрепа на художниците. Какви са реакциите и резултатите? Прочетете цялото интервю ТУК.

прочети още