Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG
  • Начало /
  • Новини /
  • 60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

Втори опит за Първи търг на съвременно изкуство от художници от Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ ще бъде направен на 12-ти октомври (понеделник) от 18 часа. Мястото този път е столичната галерия „Контраст“ на ул. „Самуил“. 

Инициативата „Купи изкуство, подкрепи художник“ e феномен на българския арт пазар - над 800 автори, много от които никога не са излагали творбите си в някоя от многобройните държавни и частни галерии, намериха общо място, където да показват и продават своите произведения. Това се случи по времето, когато и най-изявените им колеги нямаше къде да го направят заради пандемията. 

Според художника Петко Дурмана, който стои зад инициативата, мнозинството от тези автори - също както и техните купувачи - нямат никакъв ориентир за пазарните цени на съвременното изкуство. Но търговията в интернет потръгна и върви вече месеци наред, дори и след отварянето на галериите. 

 

В групата всеки художник се представя с един (или 2-3) албума и ако някой потребител иска да купи дадено произведение, се свързва директно с автора му. Свои работи благодарение на „Купи изкуство, подкрепи художник“ вече са продали повече от половината участници в групата, а някои от тях са реализирали многократни продажби.

 

В същото време помощта, обещана от Министерството на културата, е стигнала едва до 5% от тези 800 художници, твърди Дурмана.

 

На търга в понеделник с по едно произведение са представени 60 художници, а първоначалните цени, предложени от авторите, варират от 0 лв. до 3600 лв. Всеки, който се интересува, ще може да види на живо картините, подредени в галерия „Контраст“ от събота сутринта. Това е по-различно от Фейсбук, където често снимките в албумите не представят работите по най-добрия възможен начин. 

 

Търгът е предвиден и като алтернативен на случващото се досега на артпазара, където според Дурмана не се обръща достатъчно внимание на живите автори, а голяма част от предлаганите произведения на така наречените „стари майстори“ на практика представляват опити за узаконяване на фалшификати и колекции. В случай на успех търговете на автори от групата „Купи изкуство…“ вероятно ще станат редовни - на всеки три месеца. Вторият предвиден е коледен.

 

Петко Дурмана, създателят на групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ е авангарден творец с участия в престижни международни форуми, които работи  в областта на инсталацията, скулптурата и фотографията, прави изкуство за интернет и използва в творбите си добавена реалност. През последните години той е известен и като опозиция на статуквото в художествения живот и арт пазара у нас, които според него доскоро е бил ръководен от Светлин Русев, а след смъртта му - от Недко Солаков и кръга около Инстута за съвременно изкуство и настоящия директор на НХГ Яра Бубнова. През 2015 г. Дурмана напусна работната група по изготвянето на експозиционния план на "Квадрат 500“ заради несъгласие с предложенията на академик Русев. През 2019 беше и най-гласовитият критик на процедурата, с която бяха избрани българските участници на Венецианското биенале. 

 

Произведенията в Есенния търг „Купи изкуство…“ с началните им цени могат да бъдат разгледани в галерия „Контраст“ на ул. “Цар Самуил” № 49 в София днес, 11-ти октомври, и утре от 11:00 до 18:00 часа, а също и онлайн на адрес: www.buyart.bg. Наддаването на живо започва от 18 часа на 12 октомври.

 

ИЗТОЧНИК: https://segabg.com/category-culture/60-800-te-hudozhnici-kupi-izkustvo-veche-se-turguvat-i-na-zhivo


10 нови имена в изкуството 16 януари 2024

Галерия Контраст и КупиИзкуство.БГ представят: 10 нови имена в изкуството

прочети още
ДОСТАВКА НА КАРТИНИ С НАЛОЖЕН ПЛАТЕЖ ЗА ЕВРОПА 29 юни 2023

Цени на доставки, започващи от 10 лв. до следните страни: Италия, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Хърватия

прочети още
Промоционална доставка за чужбина с DHL! 13 юни 2023

КупиИзкуство.БГ предлага най-изгодните и бързи доставки на българско изкуство до Европа, САЩ и всички страни, в които оперира глобалната куриерска компания DHL! До месец септември доставката на картини в рамките на Европа струва само 50 лева или 25 евро, а при закупуване на произведения над 500 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Доставката на картини до САЩ струва 200 лева или 100 щатски долара, а при покупка над 2000 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Всички картини могат да бъдат рамкирани по избор на преференциални цени.

прочети още
Картини на изплащане предлагат наши творци 12 март 2021

Платформата "Купи изкуство" отбелязва първия си рожден ден с онлайн изложба и други инициативи

прочети още
'Раждане' на Зуека експонирана онлайн 25 февруари 2021

Първата Национална оптимистична изложба събира творби на над 100 български автори. "Раждане" на Васил Василев-Зуека е сред картините, които ще бъдат експонирани в онлайн галерията и фейсбук страницата "Купи изкуство, подкрепи художник".

прочети още
Нова изложба към платформата "Купи изкуство, подкрепи художник" 15 януари 2021

„Изложбата е оптимистична, защото очакваме една по-добра година, а национална, защото 183–те автори са бели лястовици, които искат да предизвикат хубава промяна за цялото ни общество“, посочи в „Преди всички“ авангардният художник Петко Дурмана

прочети още
Художникът Петко Дурмана: В дните на пандемия хората станаха още по-жадни за изкуство 11 януари 2021

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”.

прочети още
Творби между 60 и 5000 лв за Коледа в онлайн изложба 21 декември 2020

Над 150 картини на цени между 60 и 5000 лв влизат в Коледна онлайн изложба, организирана от най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“.

прочети още
Национална Коледна Изложба Онлайн 5 декември 2020

След като направихме по време на карантината през пролетта най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“ и след като организирахме най-голямото изложение на българско изкуство през есента, сега ви предлагаме нова възможност – участие в най-голямата изложба на българско изкуство онлайн.

прочети още
Организират Есенен търг за съвременно българско изкуство 8 октомври 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се превърна в социално-културен феномен. Организират Есенен търг за произведения от съвременното българско изкуство. На него ще бъдат разиграни 50 творби от родни автори.

прочети още
Как идеята „Купи изкуство, подкрепи художник“ стана социално-културен феномен 28 септември 2020

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция в България от произведения на изкуството, посочи художникът Петко Дурмана

прочети още
Над 100 творци събира най-голямото изложение за изкуство в България АРТКО 19 25 септември 2020

В рамките на два дни – на 26 и 27 септември в Платформа А6 на Националния дворец на културата ще покажем това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват една малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство.

прочети още
Обединение от доброволци покрепя художниците у нас в кризата 28 април 2020

Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци, начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов, Андрей Врабчев, изкуствоведите Ирина Дакова и Румена Калчева заедно с техни съмишленици, създадоха наскоро онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството у нас да намерят пазар за своите произведения.

прочети още
Изкуство по време на криза 1 април 2020

Фейсбук групата „Купи изкуство, помогни на художник“ е създадена в помощ на българските художници, които както всички останали българи, живеещи от труда си, трябва да стоят в карантина и да оцелеят в икономическата криза, започнала с пандемията от КОВИД-19.

прочети още
Петко Дурмана за това как един творец живее в извънредно положение 1 април 2020

Как живее един творец в извънредно положение? Докато някои гилдии настоятелно искат суми, изчислени до стотинка, за да оцелеят, Вие създадохте група във Фейсбук в подкрепа на художниците. Какви са реакциите и резултатите? Прочетете цялото интервю ТУК.

прочети още