60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо

11 октомври 2020

Втори опит за Първи търг на съвременно изкуство от художници от Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ ще бъде направен на 12-ти октомври (понеделник) от 18 часа. Мястото този път е столичната галерия „Контраст“ на ул. „Самуил“. 

Инициативата „Купи изкуство, подкрепи художник“ e феномен на българския арт пазар - над 800 автори, много от които никога не са излагали творбите си в някоя от многобройните държавни и частни галерии, намериха общо място, където да показват и продават своите произведения. Това се случи по времето, когато и най-изявените им колеги нямаше къде да го направят заради пандемията. 

Според художника Петко Дурмана, който стои зад инициативата, мнозинството от тези автори - също както и техните купувачи - нямат никакъв ориентир за пазарните цени на съвременното изкуство. Но търговията в интернет потръгна и върви вече месеци наред, дори и след отварянето на галериите. 

 

В групата всеки художник се представя с един (или 2-3) албума и ако някой потребител иска да купи дадено произведение, се свързва директно с автора му. Свои работи благодарение на „Купи изкуство, подкрепи художник“ вече са продали повече от половината участници в групата, а някои от тях са реализирали многократни продажби.

 

В същото време помощта, обещана от Министерството на културата, е стигнала едва до 5% от тези 800 художници, твърди Дурмана.

 

На търга в понеделник с по едно произведение са представени 60 художници, а първоначалните цени, предложени от авторите, варират от 0 лв. до 3600 лв. Всеки, който се интересува, ще може да види на живо картините, подредени в галерия „Контраст“ от събота сутринта. Това е по-различно от Фейсбук, където често снимките в албумите не представят работите по най-добрия възможен начин. 

 

Търгът е предвиден и като алтернативен на случващото се досега на артпазара, където според Дурмана не се обръща достатъчно внимание на живите автори, а голяма част от предлаганите произведения на така наречените „стари майстори“ на практика представляват опити за узаконяване на фалшификати и колекции. В случай на успех търговете на автори от групата „Купи изкуство…“ вероятно ще станат редовни - на всеки три месеца. Вторият предвиден е коледен.

 

Петко Дурмана, създателят на групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ е авангарден творец с участия в престижни международни форуми, които работи  в областта на инсталацията, скулптурата и фотографията, прави изкуство за интернет и използва в творбите си добавена реалност. През последните години той е известен и като опозиция на статуквото в художествения живот и арт пазара у нас, които според него доскоро е бил ръководен от Светлин Русев, а след смъртта му - от Недко Солаков и кръга около Инстута за съвременно изкуство и настоящия директор на НХГ Яра Бубнова. През 2015 г. Дурмана напусна работната група по изготвянето на експозиционния план на "Квадрат 500“ заради несъгласие с предложенията на академик Русев. През 2019 беше и най-гласовитият критик на процедурата, с която бяха избрани българските участници на Венецианското биенале. 

 

Произведенията в Есенния търг „Купи изкуство…“ с началните им цени могат да бъдат разгледани в галерия „Контраст“ на ул. “Цар Самуил” № 49 в София днес, 11-ти октомври, и утре от 11:00 до 18:00 часа, а също и онлайн на адрес: www.buyart.bg. Наддаването на живо започва от 18 часа на 12 октомври.

 

ИЗТОЧНИК: https://segabg.com/category-culture/60-800-te-hudozhnici-kupi-izkustvo-veche-se-turguvat-i-na-zhivo

Абонирайте се за бюлетина на КупиИзкуство.БГ за да спечелите до 15 % отстъпка на всички произведения! Въведете електронната си поща в Pop-Up прозореца с колелото на късмета и може да получите промокод за намаление от 5 до 15% Ние не спамим, изпращаме до 4 мейла месечно!

прочети още

Галерия Контраст и КупиИзкуство.БГ представят: 10 нови имена в изкуството

прочети още

Цени на доставки, започващи от 10 лв. до следните страни: Италия, Гърция, Кипър, Румъния, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения и Хърватия

прочети още

КупиИзкуство.БГ предлага най-изгодните и бързи доставки на българско изкуство до Европа, САЩ и всички страни, в които оперира глобалната куриерска компания DHL! Доставката на картини в рамките на Европа струва само 50 лева или 25 евро, а при закупуване на произведения над 500 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Доставката на картини до САЩ струва между 100 и 200 лева (50-100 USD), а при покупка над 1000 лева доставката е БЕЗПЛАТНА! Всички картини могат да бъдат рамкирани по избор на преференциални цени.

прочети още

Платформата "Купи изкуство" отбелязва първия си рожден ден с онлайн изложба и други инициативи

прочети още

Първата Национална оптимистична изложба събира творби на над 100 български автори. "Раждане" на Васил Василев-Зуека е сред картините, които ще бъдат експонирани в онлайн галерията и фейсбук страницата "Купи изкуство, подкрепи художник".

прочети още

„Изложбата е оптимистична, защото очакваме една по-добра година, а национална, защото 183–те автори са бели лястовици, които искат да предизвикат хубава промяна за цялото ни общество“, посочи в „Преди всички“ авангардният художник Петко Дурмана

прочети още

Художници и ценители на изкуството си дават среща в интернет пространството и по време на карантина, благодарение на успешната платформа, която продължава да се развива - „Купи изкуство, подкрепи художник”.

прочети още

Над 150 картини на цени между 60 и 5000 лв влизат в Коледна онлайн изложба, организирана от най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“.

прочети още

След като направихме по време на карантината през пролетта най-голямата платформа за продажба на българско изкуство във фейсбук „Купи изкуство подкрепи художник“ и след като организирахме най-голямото изложение на българско изкуство през есента, сега ви предлагаме нова възможност – участие в най-голямата изложба на българско изкуство онлайн.

прочети още

Фейсбук групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ се превърна в социално-културен феномен. Организират Есенен търг за произведения от съвременното българско изкуство. На него ще бъдат разиграни 50 творби от родни автори.

прочети още

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция в България от произведения на изкуството, посочи художникът Петко Дурмана

прочети още

В рамките на два дни – на 26 и 27 септември в Платформа А6 на Националния дворец на културата ще покажем това, което се случва на българската арт сцена днес. Събитието събира както утвърдени, така и съвсем непознати на аудиторията имена, които представляват една малка част от разнообразието на съвременното ни изкуство.

прочети още

Една прекрасна инициатива набира скорост в интернет. Група творци, начело с художниците Петко Дурмана, Илиан Урумов, Андрей Врабчев, изкуствоведите Ирина Дакова и Румена Калчева заедно с техни съмишленици, създадоха наскоро онлайн платформа, имаща за цел да подкрепи хората на изкуството у нас да намерят пазар за своите произведения.

прочети още

Фейсбук групата „Купи изкуство, помогни на художник“ е създадена в помощ на българските художници, които както всички останали българи, живеещи от труда си, трябва да стоят в карантина и да оцелеят в икономическата криза, започнала с пандемията от КОВИД-19.

прочети още

Как живее един творец в извънредно положение? Докато някои гилдии настоятелно искат суми, изчислени до стотинка, за да оцелеят, Вие създадохте група във Фейсбук в подкрепа на художниците. Какви са реакциите и резултатите? Прочетете цялото интервю ТУК.

прочети още