Ангел Веселинов

Характеристики
Характеристики

Ангел Веселинов е роден през 1975 година в град Велико Търново.

Първите му детски спомени, свързани с изкуството са картините на дядо му Лалю Минков, който е един от основателите на Съюза на българските художници в Търново.

Средното си образование завършва в паралелка по изобразително изкуство в училище „Емилиян Станев“ с преподавател Вельо Митев. Висшето си образование получава във Факултета по изобразителни изкуства в град Велико Търново в ателието на проф. Николай Русчуклиев. Дипломира се със степен магистър през 2001 г. и от тогава е художник на свободна практика.

Занимава се с класическа реалистична живопис, рисува предимно пейзажи, портрети, натюрморти и фигурални композиции. Любимото му средство за изразяване е маслена живопис на платно.

Възхищава се от старата генерация български живописци, начело с Антон Митов и Иван Мърквичка /патриарх на българската реалистична живопис/.

В творчеството му е дълбоко заложена идеята за българската възрожденска архитектура. Природните пейзажи заемат важно място в картините му. Рисува също портрети и натюрморти.