Copyright © 2023. All Rights Reserved
BG
  • Начало /
  • Платформа за изкуство КупиИзкуство.БГ / BuyArt.BG

Платформа за изкуство КупиИзкуство.БГ / BuyArt.BG

Платформа за изкуство КупиИзкуство.БГ / BuyArt.BG

В края на март 2020 г., по време на Пандемията от COVID-19 създадохме Facebook група „Купи изкуство, подкрепи художник“. Целта на групата беше да помогне на художниците да продължат да продават своите произведения в условията на извънредно положение в България, когато всички галерии и музеи бяха затворени, а художниците на свободна практика нямаха никакви финансови възможности за своето оцеляване.

 

За съжаление в България не съществуват устойчиви модели за подкрепа на творците, които в голямото си болшинство не са социално осигурени и на практика не могат да разчитат на развит пазара на изкуство.

 

За много кратко време Facebook групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ успя да запълни празнината в културния живот, оставена от затворените галерии и музеи, като на практика успя също така да замести липсващия пазар на изкуство.
Много от авторите, които се включиха в инициативата признават, че са успяли да продадат по време на извънредното положение повече произведения, отколкото преди и след пандемията от COVID-19.

 


Част от медийно отразяване на Онлайн инициативата „Купи изкуство, подкрепи художник“:

"Изкуство по време на криза" от Петко Дурмана, Консерваторъ, 01.04.2020 

"Купи изкуство - подкрепи художник!" от Светлана Вълкова, БНР Варна, 22.04.20

Стартира платформата "Купи изкуство. Подкрепи художник", Bulgaria ON AIR, 22.04.2020 

"Купи изкуство, подкрепи художник" от Михаела Кайнакчиева, Дневник, 27.04.2020
"Гледна точка Криза → Шанс → Шанс2" от Митко Новков, Портал Култура, 01.05.2020

Facebook група събра в пандемията най-голямата колекция у нас от произведения на изкуството Bloomberg TV 

 

Въпреки, че инициативата беше обявена за социално-културен феномен, нейното последващо развитие беше отхвърлено от Министерство на културата на Република България в "Конкурсната сесия за финансиране на проекти във визуалните изкуства 2020 г." с аргументите: "Проектът е подаден по ел. поща, липсва заверка „Вярно с оригинала“, задължително условие, посочено в обявата. Допустимите административните разходи надвишават 35 %.", като под "административни разходи" служителите в министерството разбират хонорарите за администраторите на Facebook групата.  
Всички проекти, одобрени за финансиране от Министерство на културата на сесията могат да се разгледат ТУК 


Въпреки отказаната държавна подкрепа за инициативата Купи изкуство, подкрепи художник“, поради повторното затваряне на галерии и музеи във втората вълна на пандемията стартирахме Онлайн галерия КупиИзкуство.БГ / BuyArt.BG, която успя да мигрира инициативата от Фейсбук и да създаде устойчив модел за продажба на изкуство онлайн. Моделът на Онлайн галерия бе избран след няколко офлайн експеримента през есента на 2020-та година като Изложението за изкуство АРТКО19 което въпреки че се превърна в най-голямото арт събитие в България през годината и най-голямото изложение на художници в страната досега, беше оценено като неустойчив модел. Друга офлайн инициатива беше Първият търг за съвременно изкуство, организиран в партньорство с Галерия Контраст.

60 от 800-те художници в "Купи изкуство" вече се търгуват и на живо, Текст и снимки Емил Л. Георгиев, Сега 

През 2024-та година инициативата „Купи изкуство, подкрепи художник“ става на 5 години, а Онлайн галерия КупиИзкуство.БГ/BuyArt.BG на 4 години, което доказва устойчивостта на модела, който сме избрали. Нека всички заедно да променим средата, в която живеем.