Copyright © 2020. All Rights Reserved
  • Начало /
  • Арт платформа Купиизкуство.бг / buyart.bg

Арт платформа Купиизкуство.бг / buyart.bg

Арт платформа Купиизкуство.бг / buyart.bg

В края на март 2020 г., по време на първата вълна от коронавирусната пандемия, създадохме група във Facebook „Купете изкуство, подкрепете художник“

Нарекохме нашата инициативна платформа, защото планирахме тя да остане не само във Facebook, но да развие различни дейности за подобряване на пазара на изкуство и да помогне на художниците да продават по-добре своите произведения. Девет месеца по-късно можем да направим равносметка на постигнатото и през новата 2021 г. ще продължим да реализираме нашите идеи и се надяваме, че заедно ще успеем да променим отношението към съвременното българско изкуство, да го направим по-достъпно и много повече хора за да започнат да го купуват, за да се насладят на присъствието му в дома им, да го съберат и като инвестиция, която може да бъде по-изгодна от всяка друга.

Ето какво постигнахме досега:

Фейсбук група, в която след одобрение от администратор авторите могат да създават албуми със своите произведения и да преговарят с тези, които искат да ги купят. Към днешна дата са качени над 10 000 творби и вероятно са направени над 1000 покупки. Това е най-успешната група за директни продажби в българската част на Фейсбук.

Организирахме първото Арт изложение - www.artfair.bg в платформа А6 на НДК, в която в продължение на два дни 100 автори се представиха пред публика и продадоха своите произведения. Вече може категорично да се каже, че това беше най-мащабното и най-успешно арт събитие в България през 2020 г., реализирано с подкрепата на Министерството на културата.

В края на 2020 г. стартирахме Арт платформата Купиизкуство.бг / buyart.bg
Започнахме с коледна изложба, като тази година ще продължим да организираме ежемесечни изложби в галерията и всички произведения в тях ще могат да бъдат закупени. Онлайн галерията е създадена поради повторното затваряне на галерии и музеи във втората вълна на пандемията, но въпреки че научихме в движение, почти 10% от представените творби бяха продадени.

Предложения за кураторски и индивидуални изложби могат да се изпращат на имейл: gallery@buyart.bg

Те ще бъдат прегледани от администраторите на групата „Купете изкуство, подкрепете художник“

Създадохме Арт депо на Поп Богомил 49 в София, което ще служи като логистичен център, място за съхранение на картини, фотоателие и офис. Там ще проведем обучения, които ще излъчваме онлайн, за да развием уменията на авторите да представят изкуството си по-професионално. Също така ще организираме курсове с лекции за купувачи, бъдещи колекционери и инвеститори в изкуството, търгове и др.

Нека всички заедно, художниците и почитатели на българското изкуство, да променим средата, в която живеем, налагайки необратимо развитие в положителна посока.

Ние спазваме всички правила за поверителност при съхраняване на личните Ви данни и ще изпращаме информация само за дейностите на Платформата!